Om fugler.noRedaksjonenEnglish news

Forsiden
Feltnytt
Arkiv
Kilder

Har du sett?
Vinterfugl
Småstykker
Identifikasjon
Galleri
Nye bøker
Norgeslisten
Rødlisten

Feltnytt

2. til 7. september 2004

Aftenfalker og dverglerker i farten
Vi starter med rødfotanda som skulle vise seg å bli rimelig stabil i Presterødkilen, Tønsberg, VF. Fuglen er i området i skrivende stund, 7.9. Opptil fire aftenfalker har blitt observert i perioden. Først ut var en 1K fra Mønstremyr, Flekkefjord, VA 2.9. Fuglen forsvant fra området i retning Lista. Dagen etter ble en 1K prikken over i'en i løpet av noen gode rovfugldager i Matningsdal, Hå, RO 3.9. Dagen etter ble kanskje Mønstremyrfuglen sett igjen, men nå på Nordhasselstanden, Farsund, VA. Til slutt ble en voksen hann sett Barkåker, Tønsberg, VF 6.9. En ubestemt stenghauk (steppe- eller enghauk) var nok et frustrerende syn for observatørene på Hovimoen, Ullensaker, OA 2.9. En ung alaskasnipe var i Havika, Farsund, VA 5. til 7.9. Den ettårige kaspimåken på Øra utenfor Fredrikstad holder stand, og ble sist oppdatert 3.9. Høstens første dverglerke var også en ny art på Ona, Sandøy, MR 3.9. Den ble tett fulgt av en ny fugl på Røst, NO 5.9, og den 7.9 var nummer tre på Nærland, Hå, RO.



Kaspimåken Larus cachinnans på Øra utenfor Fredrikstad, ØF er nå nesten i fullstendig 2. vinter drakt. Her fra 1. september 2004. Foto © Magne Pettersen | Flere bilder (10. september 2004)

God sjøfugluke
Det har tatt seg opp på lirefronten, og nærmere 100 grålirer har blitt sett i hhv. SF (12), MR (57), ST (13), NO (17). Havlirene har vært mer fåtallige med 3 ind. forbi Stad, Selje, SF 3.9, 6 ind. Ona, MR 4.9 og 2 ind. samme sted 5.9. Fuglekikkere i MR arrangerte båttur ut til havområdene NV for Smøla 4.9 og så minst 20 havsvaler i løpet av dagen. To imm. polarjo ble sett mellom Småge og Ona, Sandøy, MR 3.9 og en var ved Øran, Røst, NO 6.9. Den eneste sædgåsa i Sør-Norge i perioden var en fugl på Kårstø, Tysvær, RO 2. til 4.9. Ti taffeland hanner ble talt i Hellesjøvann, Aurskog-Høland, OA 3.9. Stellerand hannen som har holdt seg på Jæren i sommer har vært tilstede ved Raunen, Hå den siste tiden. Den trofaste praktærfuglen på Herdla, Askøy, HO holder seg også stabilt ved øya. Usedvanlige ti vepsevåker er rapportert fra VA (3) og RO (7) i perioden. Fire svarthalespover er rapportert fra VF 2. til 4.9. Periodens eneste splitterne stammer fra Stavasanden på Karmøy, RO 4.9, mens ei ung svartterne var på Hillesland, Karmøy 4. og 5.9.

Andre godbiter
Høstens andre hærfugl i HO holdt seg i Telavåg, Sund i perioden fra 31.8 til 6.9. En isfugl ble sett i Storøykilen på Fornebu, OA 5.9. Høstens første turteldue var en ungfugl ved Hellemyra, Farsund, VA 5.9. En lappiplerke var på Kviljo, Farsund, VA 2.9, en i Snekkevika, Rælingen, OA samme dag og en var på Røst, NO 5.9. Revtangen Ornitologiske stasjon fanger fortsatt på gresshoppesangere, og har til nå i høst kommet opp i imponerende 35 ringmerkete individer. Toppnoteringen i denne perioden var 3.9 da seks fugler ble logget. En voksen dvergfluesnapper hann var i Tuenvegen, Hå, RO 5.9, og en 1K ble sett på Røst, NO dagen etter. På hauksangerfronten drar det seg også til på denne tiden, og ungfugler er registrert i TE (1), VA (1), RO (2), MR (1), ST (2). På Nes i Bjugn, ST ble de første polarsisikene fanget og ringmerket 3.9. Unge rosenfinker har blitt fanget og ringmerket på Nes, Bjugn, ST 1.9 og Reve, Klepp, RO 3.9. En hortulan trakk sørover forbi Romsåsen, Askim, ØF 2.9.

Trekktendenser
De første små tegnene på at ringgåsa er på vei sørover kom 4.9. Da ble 20 ind. sett trekke sørover forbi Skogsøy, Øygarden, HO og 17 ind. forbi Stad, Selje, SF. Det har vært gode forhold for trekkende rovfugl på Vestlandet i deler av perioden og minst 50 tårnfalk i Matningsdal, Hå, RO 5.9 understreker at vi er midt inne i god trekktid for denne arten hos oss. En sterk ansamling av sandløpere ble sett i Hanangerbukta på Lista, VA 5.9, da hele 300 ind. var der. På Mølen, Larvik, VF kunne de skilte med hele 5000 grønnsisik 6.9.

Publisert 7. september | Til toppen






Fugler.no - et webmagasin fra NNI © 2002 - 2008