Om fugler.noRedaksjonenEnglish news

Forsiden
Feltnytt
Har du sett?
Vinterfugl
Småstykker
Identifikasjon
Galleri
Nye bøker
Norgeslisten
Rødlisten

Småstykker

Gulbeinsnipe på Herdla 18 mai 2004

Av Alf Tore Mjøs | 18. mai 2004

Tirsdag 18 mai var jeg på jobb på Herdla, i forbindelse med at NNI utfører en konsekvensanalyse av planlagt golfbane på sørsiden av øya. Etter å ha saumfart det planlagte golfbanearealet var klokken såvidt passert tolv, og jeg hadde forflyttet meg til de mer fuglerike delene i reservatet nord på øya, som består av mest dyrket mark, strender og noen strandengområder. Været var alt annet enn behagelig, med SV frisk bris, tungt skydekke og regnbyger. Men, det er ofte slikt vær som gir gode dager på Herdla dersom man bare orker å trosse værgudene!

Like på innsiden av Prestvika, den mest kjente stranda på Herdla, har den rikelige nedbøren skapt en del dammer. 10-12 låvesvaler drev matleiting lavt over vannet i gråværet, litt bortskjemt etter de siste par ukene på Utsira og i Bergensområdet var jeg lettere misfornøyd med at ingen amursvale avslørte seg blant dem. Det gjorde imidlertid en grønnstilk, nesten for en subraritet å regne i Hordaland. Den forflyttet seg videre bortover enga til en ny vannpytt, der en annen vader straks fanget oppmerksomheten i det den lettet og fløy et par meter før den landet nær grønnstilken. Den gav fra seg et (to)- eller trestavet "teu-teu-teu", og "gluttsnipe" var den umiddlebare konklusjonen. Jeg fikk den raskt i kikkerten, avstanden var neppe mer enn 30 meter og nå ble det litt mer fart i blodomløpet. En slank og langbeint Tringa-vader med GULE bein - dette ble mer og mer interessant! Mens jeg med rolige bevegelser fikk Leica'en ned av skulderen kvernet underbevissheten litt rundt historier om gulbeinte gluttsniper - men ikke særlig lenge etter at jeg fikk den i teleskopet. Tynt mørkt nebb som var ubetydelig oppoverbøyd i spissen, diagnostisk og meget spesielt fyll på skulderdekkerne, lang svingfjærprojeksjon som viste fire svingfjærspisser utenfor tertiærene og ubetydelig tverrstreking på flankene - GULBEINSNIPE!

Gulbeinsnipe © Frode Falkenberg
Gulbeinsnipa Tringa flavipes på Herdla på Askøy 18. mai 2004. Fuglen representerer det 12. norske funnet, og det første i Hordaland fylke. Foto © Frode Falkenberg

Jeg hadde ikke kamera med meg, og tok derfor kun en kortfattet beskrivelse av essensielle kjennetegn samt noen kjappe skisser før jeg trakk meg rolig tilbake og småjogget tilbake til bilen. Jeg hadde selvsagt lagt fra meg mobilen i det dårlige været, men fikk omsider varslet lokale feltslitere i Bergensområdet, som igjen varslet BV-systemet. Først på pletten var Terje Hansen, vi ventet på neste bil med Frode Falkenberg, Egil Frantzen og Ian Fredriksen før vi gikk tilbake der fuglen hadde vært. Både gulbeinsnipa og grønnstilken gikk fremdeles i samme pytten, og hadde i mellomtiden fått selskap av en myrsnipe. Frode fikk dokumentert fuglen meget grundig, og fuglen var samarbeidsvillig også utover ettermiddagen og kvelden. Totalt fikk ca. 15 personer sett fuglen i løpet av tirsdagen.

Gulbeinsnipa Tringa flavipes er en Nord-amerikansk art med en nordvestlig utbredelse i Alaska og Kanada øst til Hudson Bay. Noen få overvintrer i sørlige USA, mens storparten tilbringer vinteren på De Vestindiske Øyer og videre sørover til Argentina og Chile. Gulbeinsnipa forekommer langt hyppigere i Vest-Europa enn den nærstående og noe større arten plystresnipe Tringa melanoleuca, noe som kan virke underlig siden sistnevnte er langt mer tallrik i hvert fall på de nordlige deler av den amerikanske østkysten. Dette kan muligens forklares med at gulbeinsnipa ofte har en sørøstlig trekkretning ut fra hekkeområdene samt trekker over lengre avstander enn plystresnipa, og derfor lettere kan havne ut i havområder der de blir "plukket opp" av hurtiggående lavtrykk på vei over Atlanteren.

Tidligere norske funn av gulbeinsnipe
  1. 2K+ Ilene, Tønsberg, VF 26.-29. april 1969
  2. 2K+ Hauge, Sokndal, RO 5.-8. juni 1979
  3. 2K+ Grudavatnet, Klepp, RO 15. mai 1980
  4. 2K+ Vestre Jakobselv, Vadsø, FI 26. juni 1982
  5. 2K+ Tisnes, Tromsø, TR 14. mai 1986
  6. 2K+ Sæviga, Farsund, VA 1. juli 1993
  7. 1K+ Kurefjorden, Rygge, ØF 7. august 1993
  8. 1K Lista fyr, Farsund, VA 17. august 1993
  9. 2K+ Orrevatnet, Klepp, RO 20. mai - 2. juni 1997
  10. 2K+ Orrevatnet, Klepp, RO 20. mai - 20.-22. juni 1998
  11. 2K+ Grudavatnet, Klepp, RO 8.-9. juni 2002

Som for de fleste amerikanske vaderarter har Storbritannia storparten av funnene i Vest-Europa, med 236 funn tom. 2002. I Norden er den adskillig mer sjelden, Danmark har seks godkjente funn mens Sverige har 15 funn tom. 2002. Mens høstfunn i perioden aug-okt. dominerer i Storbritannia, er funnmønsteret omvendt med en overvekt av vår- og sommerfunn i Norden. Dette forklares trolig best med at fugler som har ankommet Europa høsten før trekker mot nord og dukker opp i de nordiske landene sammen med andre vadere på nordtrekk. Lignende funnmønster finner man hos en rekke sjeldne andefugl- og måkearter.

Fuglen på Herdla representerer det 12. funnet i Norge. Mai- og junifunn dominerer, ekstremumstidene er 26. april og 17. august. Det seineste "høstfunnet" fra Lista fyr, VA 18. august 1993 er samtidig den eneste bestemte 1K'en. Rogaland er som vanlig overrepresentert når det gjelder vadere, med fem funn i perioden mai-juni. Jeg har gått gjennom hele det norske funnmaterialet, og mens sju funn er dokumentert så kan det samtidig sies at tre av sakene består av så ufullstendige og delvis feilaktige beskrivelser at de neppe hadde blitt stående etter en eventuell fornyet behandling i NSKF.

Gulbeinsnipe © Eirik Nydal
Gulbeinsnipa Tringa flavipes like før skumringenen 18. mai 2004. Merk hvordan overøyestripa er rent hvit foran øyet, men nærmest fraværende bak. Foto © Eirik Nydal Adolfsen.





Fugler.no - et webmagasin fra NNI © 2002 - 2008